تبلیغات
کارو فناوری الشتر - سوهانكاری
 
کارو فناوری الشتر
دولت و ملت ، همدلی و همزبانی»
درباره وبلاگ


این وبلاگ جهت استفاده همکاران گرامی و دانش آموزان عزیز می باشد.

مدیر وبلاگ : حمزه امیری
نویسندگان
آمار وبلاگ
  • کل بازدید :
  • بازدید امروز :
  • بازدید دیروز :
  • بازدید این ماه :
  • بازدید ماه قبل :
  • تعداد نویسندگان :
  • تعداد کل پست ها :
  • آخرین بازدید :
  • آخرین بروز رسانی :

سوهانكاری

عملیات براده برداری از سطوح قطعه كار به روش دستی، به منظور ایجاد شكل و فرم نقشه ی كار روی سطح قطعه كار را سوهانكاری می گویند. علاوه بر این كه با سوهان می توان تغییرات شكلی در كار ایجاد كرد می توان تغییرات ابعادی در جهت طول و عرض و زاویه نیز به وجود آورد و با این تغییرات می توان قطعه كار را به اندازه ی نقشه رساند.

قسمت های مختلف سوهان

1. آج سوهان: دندانه هایی كه روی سطح سوهان به منظور عمل براده برداری قرار گرفته اند.

2. دنباله: محلی برای قرار گرفتن دسته ی سوهان روی آن است.

3. طول: از ابتدای لبه ی جلوی سوهان تا ابتدای دنباله ی آن را طول سوهان نامند

انواع آج سوهان

سوهان های یك ضرب

آج این سوهان ها به صورت افقی یا عمودی یا مایل بر سطح سوهان زده می شود و برای قطعات با جنس نرم كاربرد دارد كه به راحتی از سطح كار براده برداری می كند و چون دندانه های این سوهان در یك ردیف پشت سر هم قرار دارند، سبب خط انداختن روی سطح كار می شود كه برای عمل پرداخت كار مناسب نیست.

سوهان های دو ضرب

آج این سوهان ها یا به روش براده برداری یا به روش ضرب های روی سطح آن ها ایجاد می شود كه زاویه ی آج از آن ها متفاوت است تا دندانه ها پشت سر هم قرار نگیرد و عمل تخلیه ی براده از بین دندانه ها راحت تر انجام شود.

سوهان ظریف و خشن

برحسب تعداد دندانه های آج در یك سانتی متر (اینچ) از طول سوهان می توان ظریف و خشن بودن آن را مشخص كرد كه هر چه تعداد دندانه ها بیشتر باشد سوهان ظریف تر و برای عمل پرداخت كاری مناسب تر است، و هر چه تعداد دندانه ها كمتر باشد سوهان برای عملیات خشن كاری به كار گرفته می شود

انواع مقطع سوهان

سوهان ها با مقاطع مختلف ساخته مى شود كه كاربرد آن ها به اختصار به شرح زیر است:

سوهان معمولى: لبه ی این سوهان ها صاف است و آج ندارد؛ بنابراین از این نوع سوهان ها براى سوهان كارى كنج هایى استفاده مى شود كه فقط یك وجه آن باید سوهان كارى شود.

سوهان تخت: براى سوهانكاری به منظور تخت و صاف كردن سطوح استفاده می شود.

سوهان چهارپهلو: برای ایجاد شیارها و شكاف ها و گوشه های راست استفاده می شود.

سوهان مثلثی یا سه گوش: برای سوهانكاری گوشه های تیز و تحت زاویه استفاده می شود.

سوهان گرد: برای بزرگ كردن سطح سوراخ ها و سوهانكارى سطوح خمیده و قوس دار استفاده می شود.

سوهان نیم گرد: برای عملیات تكمیلی سطوح قوس دار استفاده می شود.


اصول و روش سوهانكاری

حالت درست دست ها و روش در دست گرفتن سوهان در سوهان كارى از اهمیت بسیاری برخوردار است. قطعه كار باید در ارتفاع مناسب تقریباً هم سطح با آرنج براى كارهاى سبك و اندكى كمتر براى كارهاى سنگین روى گیره بسته شود. فاصله ی پاها از یكدیگر باید حدود 20 سانتى متر و زاویه آن ها نسبت به هم باید حدود 60 تا 70 درجه باشد. پاى چپ نیز باید موازى با امتداد سوهان باشد.

 

دسته ی سوهان را با دست راست بگیرید، به طورى كه انگشت شست روى دسته و انگشتان دیگر در زیر آن قرار گیرد. هنگام سوهانكارى فشار باید در حركت پیشروى بر سوهان وارد شود زیرا آج ها یا دندانه هاى برنده رو به جلو هستند. اگر فشار در حركت برگشت بر سوهان وارد شود موجب براده بردارى نمى شود و تنها دندانه ها را كُند مى كند.

 

وقتى براده هاى حاصل از سوهانكارى، به آج هاى سوهان مى چسبد، مى گوییم سوهان پُر شده است. پرشدن آج هاى سوهان سبب مى شودكه عمق نفوذ آن ها كاهش یابد و خراش هاى عمیقى روى سطح قطعه كار ایجاد شود. در نتیجه، سوهانكار باید مقدار زیادى كار اضافى انجام دهد تا این خراش ها را حذف كند. براى جلوگیرى از پرشدن سوهان، از برس سوهان استفاده می شود.

نکته : به هیچ وجه با دست براده های سوهان را از روی آن پاك نكنید.

نکات ایمنی در سوهانكاری

- از گیره بندی مناسب برای قطعه كار استفاده كنید.
- میز كارگاهی را در ارتفاع استاندارد قرار دهید.
- از لب گیره برای سطح فكّین گیره استفاده كنید.
- كتف ها كاملا صاف باشد و در حالت خمیده عمل سوهانكاری را انجام ندهید.
- با دست آج های سوهان را لمس نكنید.
- از سوهان بدون دسته استفاده نكنید.
- درهنگام عمل سوهانكاری تنها در عمل رفت سوهان، به ابزار نیرو وارد كنید.
- هرگز روی سطح كاری كهب راده قرار دارد فوتن كنید.
- سطح قطعه كاری را كه سوهانكاری می كنید با دست لمس نكنید.
- با سوهان روی سطح كار ضربه وارد نكنید.
- برای خارج كردن براده از آج های سوهان از برس سیمی استفاده كنید.
- در هنگام خشن كاری با سرعت مناسب دست، عمل سوهانكاری را انجام دهید.
- از تمام طول سوهان در هنگام سوهانكاری استفاده كنید.
- سوهان ها را در محل های جدا از هم نگهدارى كنید و اجازه ندهید به هم ساییده شوند.
- هرگز فولاد سخت سازى شده را سوهانكارى نكنید.





نوع مطلب :
برچسب ها :
لینک های مرتبط :

       نظرات
سه شنبه 7 بهمن 1393
حمزه امیری
 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر